Osnovano 1986 godine

Dalmik D.O.O.

U svom dugogodišnjem radu, zanatska radnja DALMIK se bavi proizvodnjom rezervnih delova koji služe za statično i dinamično zaptivanje fiksnih i rotirajućih delova na privrednim vozilima i poljoprivrednim mašinama.

Program O-prstenova služi za zaptivanje sklopova motora koji funkciju zaptivanja postižu svojom mehaničkom deforamacijom između dva fiksna dela i proizvedeni su postandardu DIN 3771.

Znatno razšireniji program radijalnih zaptivnih prstenova (semeringa) služi za dinamično zaptivanje rotirajućih delova na motoru, menjaču, diferencijalu i glavčini točka, tako što sprečavaju gubitke ulja i masti za podmazivanje a ujedno sprečavaju prostor nečistoće i prašine u prostor za podmazivanje. Semerinzi se proizvode po standardu DIN 3760.

Istim standardom su propisane sirovine odnosno elastomeri od kojih je neophodno izrađivati zaptivne prstenove shodno radnim uslovima.

Za najoptimalnije uslove se koristi NBR-Nitril-Kaučuk koji izdržava temperaturna optrećenja do 80°C. Preko 80°C ukoliko se zaptivač opterećuje dolazi do naknadne vulkanizacije kaučuka i do otvrdnjavanja a samim tim i do propuštanja ulja.

Za teške uslove rada na motoru, menjaču i diferencijalu gde je zaptivač izložen visokoj temperaturi, neophodna je izrada od MVQ-Silikon kaučuka koji izdržava radnu temperaturu od -50°C do +190°C tokom dugog perioda. Dodatno dobro svojstvo Silikon kaučuka je što najbolje izdržava treperenja (vibracije) osovine koja su naročito prisutna na radilicama motora.

U istu svrhu se može koristiti i FKM-Viton kaučuk koji ima odličnu otpornost na visoke temperature, naftu i naftine derivate kao i na agresivna goriva i hemikalije, ali zbog visoke cene sirovine, manje je u upotrebi.

Da bi svi ti proizvodi bili kvalitetni i dugotrajni, konstantno se radi na poboljšanju kvaliteta. To činimo tako što koristimo visoko kvalitetne uvozne sirovine, kao i primenom znanja koje u toj oblasti sprovode velike svetske firme.

Potvrda toga je prisutnost naših proizvoda u svim mestima naše države, u susednim državama, a zadnjih nekoliko godina smo izašli i na tržišta dalekih zemalja.

Ukoliko se i Vi opredelite za naše proizvode, sigurni smo da će te biti zadovoljni našim kvalitetom.

dalmik semerinzi i zaptivke